Spienianie mleka

Spienianie mleka - to niesamowicie ważna czynność podczas przygotowywania napojów kawowych takich jak Latte czy cappuccino.

  

  Do przygotowania wybornej kawy cappuccino lub Latte będziemy potrzebowali odpowiednio spienionego mleka o delikatnej, kremowej konsystencji. Do przygotowania takiego mleka potrzebny nam będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej, o szerokim dnie zwężającym się ku górnej części. Pojemność dzbanka jest dowolna, jednak powinna ona być dostosowana do mocy pary ekspresu (im mniejsza moc ekspresu tym mniejszy dzbanek na mleko). 

  

Dobrze spienione mleko powinno spełniać zawsze dwa wymogi:

  

  1. Odpowiednia tekstura - w pełni wolna od widocznych pęcherzyków powietrza, ponieważ tam gdzie będzie powietrze nie będzie czuć smaku kawy. Dodatkowo powstałe na mlecznej pianieSpienianie mleka w ekspresie do kawy bąble powietrza tworzą nieprzyjemne wrażenie suchości. Spienione mleko powinno być gładkie i lekkie, zwarte ale jednocześnie niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie.   
  2. Odpowiednia temperatura - temperatura spienionego mleka nie powinna w żadnym wypadku przekroczyć 70 stopni. Nieprzyjemnym skutkiem przegrzania mleka jest jego bardzo zły smak, w którym naturalna słodycz cukrów mlecznych została zniweczona, a dominującym smakiem jest podgrzany mleczny tłuszcz.  

   

  

Jak odpowiednio spienić mleko?

   

  • Dzbanek należy wypełnić do połowy mlekiem, najlepiej chłodnym, świeżym i tłustym (3,4%), gdyż takie najlepiej się spienia.
  • Odkręcić zawór pary w celu spuszczenia nagromadzonej wody (nie w każdym ekspresie jest to konieczne).
  • Lekko zanurzamy dyszę, nieco pod powierzchnię mleka i odkręcamy ponownie zawór pary. Dysza powinna być zanurzona na głębokość około 1cm
  • Sterujemy dzbankiem, bądź dyszą w taki sposób by mleko wprowadzić w wir. Jednocześnie jedną ręką należy badać temperaturę dzbanka od spodu, gdy zacznie nas parzyć (temp. ok 60 stopni) należy zakończyć spienianie, by nie przegotować mleka.  
  • Wilgotną szmatką przecieramy dyszę, a następnie otwieramy zawór pary by usunąć resztki mleka z systemu.
  • Spienione mleko jest już gotowe do połączenia z porcją espresso. Specjalne techniki wlewania mleka do filiżanki pozwolą na uzyskanie pięknych wzorków, malowanie na kawie nazywane jest latte art.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij