Spienianie mleka

Spienianie mleka - to niesamowicie ważna czynność podczas przygotowywania napojów kawowych takich jak Latte czy cappuccino. Do tej czynności będzie nam potrzebny dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej, o szerokim dnie zwężającym się ku górnej części. Pojemność dzbanka jest dowolna, jednak powinna ona być dostosowana do mocy pary ekspresu. Kolejne czynności podczas spieniania mleka:


  • Dzbanek należy wypełić do połowy mlekiem, najlepiej chłodnym, świeżym i tłustym, gdyż takie najlepiej się spienia.
  • Odkręcić zawór pary w celu spuszczenia nagromadzonej wody(nie w każdym ekspresie jest to konieczne).
  • Lekko zanurzamy dyszę, nieco pod powierzchnię mleka i odkręcamy ponownie zawór pary.
  • Sterujemy dzbankiem, bądź dyszą w taki sposób by mleko wprowadzić w wir. Jedną reką należy badać temperaturę dzbanka od spodu, gdy zacznie nas parzyć(temp. ok 60stopni) należy zakończyć spienianie, by nie przegotować mleka.
  • Wilgotną szmatką przecieramy dyszę, a następnie otwieramy zawór pary by usunąć resztki mleka z systemu.
  • Spienione mleko jest już gotowe do połączenia z porcją espresso. Specjalne techniki wlewania mleka do filiżanki pozwolą na uzyskanie pięknych wzorków, malowanie na kawie nazywane jest latte art.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij