Herbata to drugi po wodze najczęściej spożywany napój na całym świecie, jest wiele odmian, gatunków i rodzajów, a to który z nich wybierzemy i w jaki sposób go zaparzymy mocno rzutuje na smak naparu w naszej filiżance.
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaka jest historia herbaty? Dlaczego ktoś postanowił parzyć liście krzewu herbaty w wodzie?
W Chinach, kolebce herbaty znana jest ona od tysięcy lat i powstało tam bardzo dużo legend na temat jej odkrycia. Jedną z najpopularniejszych legend o odkryciu herbaty jest legenda o Cesarzu Shennong, który pewnego razu opdpoczywał w ogrodzie, a do jego kubka z wodą wpadło kilka liści nieznanego dotąd krzewu. Woda z dodatkiem nieznanych liści miała bardzo przyjemny aromat i jak się później okazało smak.
Przeczytaj więcej
Zima mocno dała się nam we znaki, dni są coraz zimenjsze i coraz łatwiej o wychłodzenie naszego organizmu. Bardzo dobrym sposobem na rozgrzanie się po powrocie do domu jest przygotowanie sobie herbaty rozgrzewającej. Dodatkami, które doskonale sprawdzają się w połączeniu z herbatą są: imbir, cynamon, kwiaty lipy, maliny, miód, cytryna. Ciepła, smaczna herbata nie tylko ogrzeje nasz organizm, ale również poprawi nasze samopoczucie i pomoże nam miło spędzić czas.
Przeczytaj więcej
Nie samą kawą żyje człowiek! Dziś artykuł nie o kawie, lecz o herbacie - napar, który króluje w większości polskich domów.
Bardzo często zdarza się tak, że kupujemy jakąś herbatę i okazuje się że jest niesmaczna, doszukujemy się wtedy przyczyny i najczęściej dochodzimy do wniosku, że zakupiona herbata jest kiepska - problem może tkwić w czymś innym! Herbata w bardzo dużym stopniu składa się z wody, jeżeli ta będzie słabej jakości to w żaden sposób nie przygotujemy smacznej kawy, warto zwrócić na to uwagę.
Przeczytaj więcej
Kawiarka często nazywana również kafetierką lub czajniczkiem moka stała się bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy w domowym zaciszu.
Pochodzące z Włoch urządzenie do parzenia kawy zyskało ogromną sławę nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Bardzo proste w użyciu kawiarki pozwalają na przygotowanie intensywnej, aromatycznej kawy przypominającej nieco espresso.
Przeczytaj więcej
Banalny przepis na niebanalny napój orzeźwiający - mrożona biała herbata z dodatkiem ananasa i brzoskwini.
Upalne dni zbliżają się szybkimi krokami, warto trochę poeksperymentować i znaleźć sposób na pragnienie. My proponujemy Wam przygotowanie doskonałej, orzeźwiającej herbaty z dodatkiem musu owocowego.
Przeczytaj więcej
Herbata Oolong w Polsce określana jako czerwona. Produkowana głównie w Chinach i Tajwanie, gdzie poddawana jest tylko połowicznemu procesowi fermentacji, co stawia ją pomiędzy herbatą zieloną a czarną.
Przeczytaj więcej
Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty. Produkcja tego gatunku herbaty jest głownie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody
Przeczytaj więcej
Herbata zielona jest najstarsza ze wszystkich herbat i produkowana jest z tych samych liści co herbata czarna, jednak wyróżnia ją brak procesu fermentacji lub jego zmniejszenie do minimum. Dzięki temu zwykle kojarzona jest ze zdrowym stylem życia.
Przeczytaj więcej
Herbata czarna do której zaliczane są Assam, Cejlon pochodzące z Sri Lanki, Dareeling z Indii i inne pochodzące z Chin, Indii i Afryki. Jest to najpopularniejsza herbata w Polsce i pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, jednak zostaje poddana pełnemu procesowi fermentacji.
Przeczytaj więcej
Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność
Przeczytaj więcej