Gatunki kawy

Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.

   

Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatrycznych Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.

  

Arabika - Coffea Arabica to zdecydowanie najpopularniejszy gatunek kawy na świecie, charakteryzuje się delikatnym smakiem. Ziarna arabiki są podłużne, lekko zielonkawe i mają cienką prostą bruzdę, po wypaleniu i zaparzeniu dają delikatny w smaku i pełen aromatu napar o bardzo małej zawartości kofeiny.

Uprawa ziaren arabiki jest zdecydowanie trudniejsza aniżeli robusty, przez co kawy o dużej zawartości arabiki są z reguły droższe. Największe uprawy arabiki znajdują się w Afryce, Brazylii, Indiach oraz na Jawie, na całym świecie uprawianych jest blisko 20 odmian arabiki.

   

Kawa robusta to drugi po arabice najpopularniejszy gatunek kawy zdecydowanie łatwiejszy w uprawie. Ziarna robusty są mniejsze i mają bardziej owalny kształt, ich kolor to żółto - brązowo - zielony. Ziarna robusty mają w sobie blisko dwa razy więcej kofeiny aniżeli arabika, dlatego kawy oparte na tym gatunku ziaren są zdecydowanie bardziej pobudzające i mocne w smaku.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij