Gatunki kawy
Arabica - najpopularniejszy i najlepszy gatunek, rośnie w najwyższych partiach górskich. Na świecie uprawianych jest ponad 20 odmian arabiki.
Ziarna arabiki są podłużne, zielonkawe i mają cienką prostą bruzdę.

Arabica zawiera niewielką ilość kofeiny: od 1 do 1,7%.

Napar z arabiki jest łagodny, aromatyczny i lekko kwaskawy. Niektóre odmiany charakteryzują się lekko czekoladowym posmakiem. Znaczącymi produentami tej kawy są: Brazylia, Meksyk, Kolumbia.


Robusta - ziarna mają zielono-żółto-brązowy kolor.
Ziarna są mniejsze od arabiki i mają bardziej owalny kształt. Robusta jest bardziej gorzka i zawiera wiekszą ilość kofeiny: od 2 do 4,5%.

Do espresso polecamy kawę 80-100% arabikę, do cappuccino cos mocniejszego z wiekszą zawartością robusty, która w mleku będzie mniej wyczuwalna. Ziarna robusty zostały odkryte dopiero w 1889 roku, robusta rośnie szybciej niż arabika i jest bardziej odporna na szkodniki i choroby.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij